dinsdag 29 oktober 2013

Doperwtensoep met dilleroom
























Nu het weer wat kouder is vind ik het lekker om af en toe een soepje te eten. Ik heb een paar favorieten recepten, deze knolselderijsoep met champignons, de geroosterde pompoensoep en de geroosterde paprika- en tomatensoep. Maar soms wil je natuurlijk even lekker variĆ«ren. Dit doperwtensoepje vind ik heerlijk, lekker makkelijk, goed vullend en snel om te maken. De dilleroom maakt iets bijzonders van dit soepje en de soep wordt nog voedzamer door de pompoenpitten.
Verse doperwten zijn maar een korte periode verkrijgbaar, namelijk van half mei tot half juli. Diepgevroren zijn de doperwtjes gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Doperwten zijn eigenlijk geen groente maar een peulvrucht. De kleine ronde vruchten zitten namelijk verscholen in peulen. Doperwten bevatten veel ijzer en zitten boordevol voedingsvezels. Ook bevatten deze groene knikkertjes vitamine B1, goed voor energie en dit heeft ook een positieve werking op het zenuwstelsel. Ga jij deze Doperwtensoep met dilleroom uitproberen?


Doperwtensoep met dilleroom
voor 4 personen

450 gr doperwten, diepvries (niet ontdooid)
500 ml tuinkruidenbouillon
150 ml kookroom
1 ui
rasp van 1 limoen
handje pompoenpitten
handje verse dille, fijngehakt
klontje boter
zeezout
peper


Schil en snipper de ui. Verhit een klontje boter in een soeppan en fruit hierin de ui voor 2 a 3 minuten.

Voeg de doperwtjes en bouillon toe en breng aan de kook. Laat op zacht vuur 2 a 3 minuten doorkoken.

Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.

Pureer de soep met een staafmixer of in je keukenmachine. Voeg 110 ml kookroom toe en breng de soep op smaak met zout en lekker veel peper.

Klop de resterende room lobbig met een garde en spatel de limoenrasp en dille erdoor.

Schep de soep in kommen, besprenkel met een lepeltje dilleroom en bestrooi met wat geroosterde pompoenpitjes.

Smakelijk!


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...