vrijdag 7 februari 2014

Makkelijke curry met kip


Onlangs maakte ik deze heerlijke Havermoutmuffins met blauwe bessen uit Fast, fresh and easy van Lorraine Pascale. Bladerend door het kookboek kwam ik ook deze makkelijke curry met kip tegen. Ik maak bijna nooit curry's omdat ik het altijd zoveel tijd (en afwas!) vind kosten, maar deze simpele versie durfde ik wel aan. 
Ik het boek verteld Lorraine dat de curry afkomstig is uit Sri Lanka, gelegen tegen zuidoosten van India, op een steenworp afstand van de Maladiven. Sri Lanka, vroeger Ceylon genoemd, is een feest voor de zintuigen; heldere kleuren, intense smaken, prachtige stranden en fijne mensen. Toen ik dit las wilde ik meteen op vakantie! Strand, zon en een nieuwe inspirerende omgeving daar hebben we nu allemaal wel behoefte aan toch? Maar met dit gerecht op tafel kun je je ook even in Sri Lanka wanen, een wel zo snelle en goedkope oplossing.. 


Makkelijke curry met kip
voor 4 personen

300 gr basmatirijst
4 kipfilets
100 gr doperwten, uit de diepvries
100 gr ongezouten en ongebrande cashewnoten
blikje kokosolie, 400 ml
200 ml water
bosje bosui
1 teen knoflook
handje verse platte peterselie, grofgehakt (of koriander voor de liefhebbers)
4 theelepels milde kerrie
2 theelepels garam masala
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel gemberpoeder (djahé)
1 tot 3 theelepels chilipoeder, naar smaak
slaolie
zeezout
peper

Breng water aan de kook in de waterkoker voor de rijst.

Rooster de cashewnoten in een droge, grote pan en bewaar ze daarna in een schaaltje. Laat de pan op laag vuur staan voor de curry.

Als het water voor de rijst kookt doe je de rijst, 2 theelepels kerrie en wat zout in een middelgrote pan. Schenk het kokende water over de rijst, het water moet ongeveer 2 cm boven de rijst uitkomen. Leg de deksel op de pan en breng het water met de rijst weer aan de kook. Draai dan het vuur laag en kook de rijst ze lang als aangegeven op de verpakking. Zet de kookwekker op halverwege de kooktijd, dan moet je nog ingrediënten toevoegen.

Rooster voor de curry de kerrie, garam masala, kaneel, het gemberpoeder en chilipoeder in de hete pan, zonder olie. Dit duurt 2 tot 3 minuten, of tot de geuren vrijkomen, schep af en toe om.

Snijd de kip in stukjes en bestrooi flink met zout en peper.

Schenk een scheutje olie in de pan met specerijen en draai het vuur hoog. Voeg de kip toe en bak in 2 tot 3 minuten. Schep af en toe om zodat de kip goudbruin wordt.

Nu zal de rijst ongeveer halverwege de kooktijd zijn. Strooi de cashewnoten en doperwten op de rijst, zonder te roeren. Leg de deksel weer op de pan voor de rest van de kooktijd.

Voeg de kokosmelk en water toe aan de curry. Draai het vuur hoog en laat een paar minuten pruttelen.

Maak de bosui schoon en snijd in ringetjes. Pel de knoflook en hak deze fijn. Voeg toe aan de curry en laat nog 2 tot 3 minuten zachtjes koken. 

Breng de rijst op smaak met zout en peper.

Controleer de gaarheid van de kip. Proef de curry en voeg eventueel nog zout en/of peper toe. Verdeel de rijst over de borden, schep de curry erop en bestrooi met peterselie.

Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...